Obiceiuri de Sfântul Vasile

Sf.Ignatie

La 1 ianuarie, il praznuim pe Sfantul Vasile cel Mare, episcop de Cesareea, unul dintre cei mai importanti sfinti ai Bisericii ortodoxe si, totodata, unul dintre cei mai mari teologi crestini Sf. Vasile cel Mare a trait in secolul al IV-lea si provenea dintr-o familie crestina deosebita: sora, Macrina, si fratele sau, Grigore din Nyssa, au devenit, de asemenea, sfinti. Sf. Vasile a urmat scoli in Cezareea, Bizant si Atena, remarcandu-se de tanar prin profunde cunostinte in filosofie, astronomie, geometrie, medicina si retorica. Scrierile sale stralucite pun bazele vietii monahale sistematice, Sf. Vasile fiind considerat parintele monahismului oriental.

Infiinteaza aziluri si spitale
Ajuns, in iunie 370, episcop al Cezareii, Sf. Vasile depune un efort enorm in organizarea Bisericii si lupta pentru drepturile clerului, punand mare accent pe temeinica pregatire canonica si spirituala a preotilor. Intre scrierile sale, avand mare importanta teologica, la loc de cinste este Liturghia Sf. Vasile cel Mare. O atentie deosebita a acordat Sf. Vasile paturii sarace si celor oprimati, initiind nenumarate acte de caritate. Este primul ierarh care intemeiaza, pe langa biserici, aziluri si spitale pentru saraci. Sf. Vasile cel Mare moare in anul 379, iar la inmormantarea sa participa multime de crestini si pagani, dovada a marii sale popularitati. Pe 1 ianuarie, in toate bisericile se citesc Moliftele Sf. Vasile, considerata una dintre cele mai puternice slujbe de dezlegare.

Anul Nou in traditia romanilor
Popular: Sf. Vasile; San Vasili; Anul Nou; Craciunul Mic, fratele Craciunului *In zilele noastre, Anul Nou este intampinat, in noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie - Revelion, sau Seara Sfantului Vasile - cu petarde si artificii; intre rude, prieteni si cunostinte se fac urari de noroc si sanatate, se ureaza i La multi ani!i . ' Dupa readucerea Anului Nou de la 25 decembrie la 1 ianuarie, a fost numit Craciunul Mic. ' Se spune ca in noaptea de Sf. Vasile cerul se deschide de trei ori pentru cate o clipa.

Obiceiuri. Traditii. Superstitii

* Pe Domnul Iisus Hristos il cheama Vasile. Domnul Hristos s-a nascut de Craciun, iar la o saptamana, de Sf. Vasile, l-au botezat si i-au pus numele Vasile.
* Taranii cred ca Sf. Vasile este tanar si chefliu; ii arde de petreceri, pentru ca este primul din an.
* Sfantul s-a rugat de Dumnezeu sa-i dea o zi. Acesta i-a dat cea dintai zi, Anul Nou. Bucuros, Sf. Vasile a luat un clopotel, i-a legat la toarta o crenguta de busuioc, apoi s-a suit la Dumnezeu sa ureze. De aceea la Sf. Vasile se ureaza.
* Sf. Vasile e unul dintre sfintii care au facut minunile cele mai mari. El e pazitor de duhuri rele, are mare putere asupra dracilor. Cu rugaciunile lui se scot duhurile necurate din oameni.
Masa moasei
In Mehedinti, seara vin parintii cu copiii la moasa, aducand plocon cu azime. Moasa s-a pregatit din timp cu colaci impodobiti cu fir de arnici si monede infipte in coca. Asistata de mama, moasa trece prin colac copiii de pana la un an, de trei ori, apoi se inchina si-i ridica la grinda casei urandu-le: Bine-au venit nepotii! Ca la ziua de azi, la anul si la multi ani! Sa creasca si sa traiasca, cu noroc sa se hraneasca.
Obiceiul semanatului
Cand vin la semanat, semanatoriii zic ca seara au umblat cu plugul si au arat, si acum trebuie sa semene brazdele. In ziua de Anul Nou, dis-de-dimineata, semanatorii te seamana cu graui, urandu-ti de sanatate si belsug. Dupa ce a trecut timpul semanatuluii, gospodina matura toata casa si strange samanta semanata, iar gospodarul, luand-o, se duce si o arunca in ocolul vitelor si in tarla oilor, anume ca acestea sa se inmulteasca.
Obiceiul dezlegarii anuluii
Cete de feciori dezleaga anuli, umbland pe ulite colindand, iar vacarmul facut cu bice, buciume sau oale are ca scop alungarea fortelor malefice (seceta, taciunele de grau, insecte si animale daunatoare recoltei etc.). Feciorii dezleaga si Caslegilei (cununiile) descantand: Slobozim caslegile,/Sa maritam fetele./ Umblati, feciori,/Sa vie petitorii.
Pentru sanatate si prosperitate
Acum se innoiesc toate. Oamenii isi ureaza unul altuia sa le dea Dumnezeu sanatate, bucurie, noroc si spor. Copiii umbla cu sorcova, din casa in casa. Acum nu e vreme de dormit. Cine doarme va fi lenes tot anul. Fetele si feciorii incearca sa-si gaseasca ursitul, gospodarii ung pragul casei, al grajdului si al surii cu usturoi, tinerii umbla din casa in casa cu urari, tiganii colinda cu Vasilca, batranii cerceteazai cum vor fi lunile anului si recoltele. Pomii care nu au rodit sunt amenintati cu taiatul. In ziua aceasta sa pui gand bun la toate si la bine sa le menesti; pazeste-te sa nu te superi, sa nu te sfadesti, sa fii vesel, si tot anul asa vei fi. Cum ti-a fost musafirul din ziua de Sf. Vasile, bogat ori sarac, asa vei fi, cu indestulare ori lipsuri, tot anul. In ziua de Anul Nou sa arunci spice prin casa, apoi fa un manunchi din ele si le pune undeva, caci sunt bune de leac.
Despre muncile campului si despre vreme
Primul colac impletit la Anul Nou se pastra pana primavara, cand se da tragatorilori (boi sau cai), sa-l manance inainte de a incepe aratura; De la Anul Nou se mareste ziua. Cum e de Anul Nou, asa va fi si la anul, bun sau rau: daca e ger mare si pe omat se vad multe stelute, e semn ca anul urmator va fi un an bun si vor fi multe cununii. Noaptea de Anul Nou de va fi senina, an bun proroceste.
Superstitii
De anul Nou e bine sa ai bani in buzunar. Primul musafir care iti intra in casa e bine sa fie un barbat. In aceasta zi sa nu dai cu imprumut, ca sa nu pagubesti. Pentru mesele acestei sarbatori se fierbe numai porc. Porcul rama numai inainte si-ti vor merge lucrurile cu spor. Daca ai fierbe gaina, totul ti-ar merge pe dos, fiindca gaina rascaie cu picioarele, dand pamantul inapoi. E bine sa-i primesti pe cei care vin cu urari - Sorcova, Plugusorul, semanatorii.

 

 
Copyright © obiceiuri-populare.ro